Kennis, achtergrond, begrip

Rûn libben en Grûn

Biologysk Molkfeebedriuw yn Lippenhúzen

Deze gele mestvlieg is een van de dieren die leven en leven geven dankzij de koeienvla op het land.

Bewust worden om in begrip te komen

is belangrijker dan


kennis vergaren en
onbewust verder te leven

(Vimala Thakar)

Ooievaars

Een vaste groep ooievaars nestelt op ons dak en op een voedersilo. Misverstanden over ooievaars: lees hier meer. Bekijk hier de ooievaars op ons dak.

Andere vogels

Er vliegt van alles rond en nestelt zich hier, zoals: boerenzwaluwen, mussen, roodborstjes, de wilde duif, winterkoninkjes, zanglijsters, koolmezen, pimpelmezen, kerkuilen, ooievaars, roodborsttapuiten, valken, kolganzen, brandganzen, rotganzen, zilverreigers, een enkele kievit, leeuwerik, regenwulp.

Door enorme CO2-uitstoot, drijfmest en gif zijn er steeds minder insecten, verder komen er roofdieren die het voor de weidevogels onveilig maken. De balans is zoek. Daarom is moeten we direct stoppen met grond- en luchtvervuiling.

Natuurstroken

Het opvragen van een lijstje met natuurobservaties op onze natuurstroken van een officiële instantie bleek een hele operatie: er was een WOB-aanvraag voor nodig. Het geeft een gecomprimeerd beeld. Zelf observeren blijft een belangrijke actie voor eigen inzicht en overdracht aan anderen.


Ooievaars
  • Ooievaars zijn niet de oorzaak van het verdwijnen van weidevogels. Wat dacht je van residuen van pesticiden, die overal voorkomen, zelfs in de grond van biodynamische bedrijven? Daar wordt nu belangrijk onderzoek naar gedaan.
  • Ooievaars overwinteren in Afrika, maar de oudsten blijven soms hier.
  • Plaatselijk zijn er soms veel ooievaars, maar in totaal is het aantal niet zo hoog.
Voedsel

Ze eten voornamelijk wormen, mollen, kikkers

Lees hier wat ooievaars eten en hoe ze dat doen.

Hoe het zit

Een man op de racefiets sprak me aan. Hij zei dat hij overal rondbazuint, dat ooievaars de oorzaak zijn van het uitsterven van de weidevogels. “Want ze worden op de Fûgelhelling opgevoed met eendagskuikens”. “Dat is hier niet mogelijk,” zei ik, “want hier zitten al weinig weidevogels dus ook bijna geen jongen. En de ooievaars breiden zich wel uit”. Dat ze er zijn, geeft aan dat er genoeg voedsel voor ze is. En dat wat hem tot voedsel dient, heeft ook genoeg te eten. Het blijft interessant om te zien hoe zowel begroeiing als dieren in het landschap veranderen in de tijd.


Wie wij zijn

Wie er achter deze website staan.

Wie zijn wij

Neem contact op

Stuur een mailtje
0513 465018

E-mailformulier

Kom kijken

Sweachsterwei 2,
Lippenhuizen

Locatie

%d bloggers liken dit: