
(Vimala Thakar)
Bewust worden om in begrip te komen
is belangrijker dan
kennis vergaren en
onbewust verder te leven
Ooievaars

Een vaste groep ooievaars nestelt op ons dak en op een voedersilo. Onderaan deze pagina meer over ‘onze’ ooievaars. Misverstanden over ooievaars: lees hier meer. Bekijk hier de ooievaars op ons dak.
Andere vogels

Er vliegt van alles rond en nestelt zich hier, zoals: boerenzwaluwen, mussen, roodborstjes, de wilde duif, winterkoninkjes, zanglijsters, koolmezen, pimpelmezen, kerkuilen, ooievaars, roodborsttapuiten, valken, kolganzen, brandganzen, rotganzen, zilverreigers, een enkele kievit, leeuwerik, regenwulp en koereiger.
Door enorme CO2-uitstoot, drijfmest en gif zijn er steeds minder insecten, verder komen er roofdieren die het voor de weidevogels onveilig maken. De balans is zoek. Daarom is moeten we direct stoppen met grond- en luchtvervuiling.
Planten en kruiden

Het ontdekken en determineren van kruiden is een leuke uitdaging. Aan kruiden kun je zien hoe het met het land gesteld is, bijvoorbeeld of er zuurstofrijk water is en welke grondsoort er is, en of er diversiteit aan bodemleven is.
Veel kruiden zijn eetbaar of bruikbaar voor thee en helende middelen. Voorbeelden zijn melde, spinazie, kamille, vlierbloesem en -bes, speenkruid, wikke, wilgeroosje, moerasspirea, zilverschoon, duizendblad, valeriaan, dovenetel, madeliefje en paardebloem. Respect voor natuur is respect voor de kracht van kruiden.
Kruiden zuiveren bijvoorbeeld het bloed en vitaliseren het lichaam. Die kracht is van niet te onderschatten belang voor een veerkrachtig lichaam. Daarom leg ik een kruidentuin aan en gebruik ik kruiden en eetbare planten uit het veld voor thee en voedsel.
Natuurstroken

Het opvragen van een lijstje met natuurobservaties op onze natuurstroken van een officiële instantie bleek een hele operatie: er was een WOB-aanvraag voor nodig. Het geeft een gecomprimeerd beeld. Zelf observeren blijft een belangrijke actie voor eigen inzicht en overdracht aan anderen.
De koereiger
juni 2022 – Er verblijft een koereiger in het veld bij bij onze pinken. Hij is hier al een tijdje en we wisten niet wat het was, geen meeuw, geen reiger….maar dus echt een zeldzame koereiger.

Kenmerken: een kleine, witte en gedrongen reiger met korte gele snavel en lichtgele poten (in de winter donker). In zomerkleed met oranjegele borst-, kruin, en rugsierveren. Te onderscheiden van kleine zilverreiger door korte gele snavel, en van grote zilverreiger door grootte en kortere poten en snavel [bron: Vogelbescherming]
Ooievaars
- Ooievaars zijn niet de oorzaak van het verdwijnen van weidevogels.
- Lees hier over onderzoek naar residuen van bestrijdings-middelen op onze grond.
- Ooievaars overwinteren in Afrika, maar de oudsten blijven soms hier.
- Plaatselijk zijn er soms veel ooievaars, maar in totaal is het aantal niet zo hoog.
Wat eet een ooievaar?
Ze eten voornamelijk wormen, mollen, kikkers
Lees hier wat ooivaars eten en hoe ze dat doen.

Een man op de racefiets sprak me aan. Hij zei dat hij overal rondbazuint, dat ooievaars de oorzaak zijn van het uitsterven van de weidevogels. “Want ze worden op de Fûgelhelling opgevoed met eendagskuikens”. Hier zitten al weinig weidevogels dus zijn er ook geen jongen om op te eten. Er zijn vossen, dassen, roofvogels en katten.
Het is waar dat er weinig weidevogels zijn. Daar kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen. Het is niet zo eenvoudig uit te leggen. Er is genoeg voedsel voor de ooievaars. En dat wat hem tot voedsel dient, heeft ook genoeg te eten zoals wormen en kikkers.
Het zijn maar kleine gebieden waar de ooievaar echt gedijt. Vooral dus op ons dak.
Pesticiden
Wat betekent de aanwezigheid van pesticiden in de landbouw, en hoe kan ik dat voorkomen? We weten allemaal dat ze worden ingezet om te doden. Wat is de relatie van pesticiden met allergieën en aandoeningen aan ons afweersysteem? Waarom zien weilanden er tegenwoordig zo doods uit? Komen pesticide-residuen voor in natuurgebieden en bij biologische bedrijven?
Deze laatste vraag wordt nu onderzocht. Er is veel angst bij boeren om zo’n onderzoek aan te gaan. Wij lieten onze drijfmest onderzoeken en kregen een bijzonder resultaat! Zie het Ekoland-artikel hieronder en de presentatie van Jelmer Buijs in de biokennisweek 2023. Bekijk ook de pagina van PAN met uitgebreide informatie.
- Pesticideresiduen in bio mest
risico voor ecosysteem (Ekoland, nov. 2022) - Presentatie: Minimalisatie belastingvan bestrijdingsmiddelen op bedrijfsniveau
- Pesticide Action Network Netherlands (PAN)
- Actuele onderwerpen biologische landbouw
- Enkele overwegingen bij het verdwijnen van weidevogels in Nederland (Jelmer Buijs)
Een bezoek aan biologische fruitbomenkwekerij De Baggelhof, Terheijl (Dr.)








Op de website lees ik wel van zo’n 240 appelsoorten, vele perensoorten, pruimen, noten en ander fruit. Deze tuin heeft een bijzondere uitstraling. Er wordt met toewijding aan gewerkt door Lubbert en medewerkers, terwijl Monica zich bezighoudt met kruiden kweken en het verwerken van de vruchten in heerlijke dingen zoals victoria taart (sponge cake) met jam.