Contact

Reageer met een kort bericht via het formulier.

Je kunt op de hoogte blijven van onze nieuwe blogs, door je e-mailadres in te vullen onderaan de webpagina bij “volg”. We vinden het leuk als jij je aan ons voorstelt, en een reactie stuurt.

Adres

Biologysk Molkfeebedriuw “Rûn libben en Grûn”, Gjalt Tjeerdsma en Leonne Muller
Sweachsterwei 2
8408 HE Lippenhuizen

Telefoon 0513 46 50 18

Stuur een berichtje

Wanneer de weg ophoudt, verander. Na verandering kun je verder. I Tjing.

Route naar Sweachsterwei 2, Lippenhuizen

Komend vanaf Beetsterzwaag of de afrit naar Beetsterzwaag:

Eerst ga je de Gordyksterwei in, dat is rechtsaf (de weg rechtdoor leidt naar het dorp Beetsterzwaag)

Je moet niet doorrijden naar Lippenhuizen. Het is ongeveer halverwege de weg van Beetsterzwaag naar “De Trijehoek” (dat is het kruispunt met afslag Lippenhuizen) in.

Na ongeveer 3 km is aan de linkerkant een bushalte (rechts ook), rechts een zogenaamd “vlinderhuisje”, links onze boerderij. Een grote boerderij met pannendak en daarop grote, opvallende ooievaarsnesten.

Komend vanuit de richting Gorredijk of Lippenhuizen:

Vanaf de Stationsweg (Gorredijk) richting kruispunt De Trijehoek en dan links de Sweachsterwei oprijden. Voorbij de kruising met de Bûtewei en Terwispel rijden. Wanneer rechts het bushaltepaaltje in zicht komt is de oprit direct na de bomen aan de rechterhand.

Komend vanaf Beetsterzwaag rijd je tot de bushalte “Tolhuis”

Historische foto’s boerderij

‘Vlinderhuisje’, eind jaren negentig. Daar ooit gebouwd door de bewoner van de boerderij die ook als “trochreed” en café dienst deed. ‘Vlinderen’ was meen ik een gangbaar woord voor ‘korte tijd verblijven’.
Gezicht op het tolhuis dat er nu niet meer staat (links) vanuit Lippenhuizen, richting Beetsterzwaag. Rechts, aan de overkant van de weg, voorbij de tolhekken, de oorspronkelijke boerderij Sweachsterwei 2. Deze stond direct aan de weg. Meer naar achteren (rechts) zie je nog een huisje staan. Dit staat er niet meer. De grond hoort nu bij het erf van de boerderij.
Gezicht op het tolhuis vanuit Beetsterzwaag, kijkend richting Lippenhuizen. Rechts zie je het ‘vlinderhuis’ staan. De boerderij links van de weg is de oorspronkelijke boerderij aan de Sweachsterwei 2.
Boerderij jaren ’80, toen nog zichtbaar vanaf de weg. Deze is gebouwd in 1918.
Op de foto staat nog niet de grote haag die tegenwoordig het zicht op de onderramen ontneemt. Later zijn de luiken anders beschilderd.

Meer informatie over de bouwstijl van de boerderij met woning in dit artikel uit de Friesland Post van Wim Walda (tekst) en Cor Pot (foto’s) (zie link).

Terpen Tijn volgde hem na een tijdje dan ook.
“Je zegt het aardig, makker,” zei hij. “De sfeer, dáár gaat het om! Die trilling! Die ouwe Waaizak had een sterke vibratie – als je goed luistert voel je nog de eh … dinges!”
“Zo is het!” riep de markies bewogen uit. “In de lente kan men hier soms de muze op haar harp horen spelen – als alles stil is en de ziele luistert. Daarom zou het vreselijk zijn, wanneer het grauw dit plekje binnendrong!”

Marten Toonder, De muzenis
%d bloggers liken dit: