Zaad doet ertoe!

Zachter kun je het niet zeggen: ‘Zaad doet ertoe!’ refereert aan de strijd tegen patentering op zaden van ons voedsel, en voor autonomie van zaad.

Seed is the first link in the food and fiber chain. And the chain is only as strong as its weakest link. The Clif Bar Family Foundation created Seed Matters to improve the viability and availability of organic seed to ensure healthy, nutritious and productive crops. Together with our partners and folks just like you, we’re making a noticeable difference – from seed to farm to table.

SEED MATTERS.ORG

Vertaling:

Zaad is de eerste schakel in de voedsel- en vezelketen. En de ketting is zo sterk als de zwakste schakel. De Clif Bar Family Foundation heeft Seed Matters opgericht om de levensvatbaarheid en beschikbaarheid van biologisch zaad te verbeteren om gezonde, voedzame en productieve gewassen te garanderen. Samen met onze partners en mensen zoals jij maken we een merkbaar verschil – van zaadje tot boer tot bord.

Eén van de bedreigingen voor de mensheid in het algemeen, en vooral voor de vrijheid om zelf ons voedsel te verbouwen met vruchtbare zaden afkomstig uit zelfgekweekte biologische planten is het toestaan van de patentering van zaden en zelfs van natuurlijke eigenschappen van planten. Daarnaast is nu melding van het gebruik van gmo (genetically modified organism) om zaden te veranderen (een techniek die vaak zonder goede controle in de praktijk wordt toegepast) niet langer verplicht, waarmee ook de biologische landbouwer niet meer kan zien, of het is toegepast. En het gif waarmee de landbouwgrond rijkelijk wordt bedekt onder de naam ‘gewasbescherming’ en ‘pesticiden’ is een bedreiging voor onze gezondheid omdat het hele voedselweb ermee wordt aangetast. Dat gaat met rasse schreden. Het uitsterven van de insecten, het ontmoedigen van (kleine) biologische boeren en het opleggen van dwang aan boeren door coöperaties en grondeigenaren waardoor de autonomie tot een minimum is teruggebracht zijn prangende thema’s.

Vandana Shiva, wiens leven in het teken van deze onderwerpen staat en die hierover boeiende en kernachtige boeken schreef, kwam afgelopen weekend op uitnodiging van o.a. de biodynamische vereniging in Nederland om hierover te vertellen en ons te bemoedigen. “Soil is living, soil is sacred, take care of it, and it will take care of you. Destroy it, and it will destroy you.

Via onderstaande link vind je een verslag van haar bezoek aan het congres van de BD-vereniging in Antropia in Driebergen, waar het thema was: Seed Matters, geschreven door Afke Huitema.

Verslag Congres Seed Matters, 1 juni, Antropia, Driebergen

Op 2 juni werd Vandana geïnterviewd op het podium van de Meerpaal in Dronten, verluchtigd door een verfrissend optreden van (Surinaams-Indiase) dichteres Rubina Mulchandani uit Gurgaon (India) en een krachtige (Surinaams-Indiase) danseres met gitarist wier naam ik hier binnenkort hoop te vermelden, die de liefde voor het leven en de aarde beeldend weergaf in haar bewegingen.

Een van de belangrijke adviezen die Vandana ons in Dronten gaf, was: “Doordring ALLE autoriteiten en gemeenschapsleiders in jouw regio en landelijk, internationaal, ervan dat het gebruik van chemicaliën moet stoppen in de landbouw. De volgende stap is je verzetten tegen de gmo’s én het nepvoedsel dat erdoor ontstaat.” Het is noodzakelijk de decentralisatie van regeringen en bestuur te bewerkstelligen. “Ik heb deel uitgemaakt van verzet tegen globalisering van bedrijven, de WHO en grote coöperaties. Ik was lid van de Verenigde Naties. De meeste mensen weten niet hoe de systemen werken. Ons werk is sindsdien om alle bestuurders op elk niveau verantwoordelijk te stellen. In de gemeenschappen in deze polder, in de regio, in Nederland, in de Europese Unie!” Nadat Obama de Copenhagen top over het klimaatakkoord liet vallen, zei […..] “Wij zijn hier om Moeder Aarde te verdedigen, niet de rechten van de vervuilers”. Deze verklaring van de rechten van Moeder Aarde vind je hier.

Je vindt hier de website van het Tribunaal van de Internationale rechten van de Natuur waar Vandana in 2014 voorzitter was.

Rights of Nature is a new approach to environmental law, which views nature not as a series of resources that human beings can use, but as a living subject with its own interests and rights.
The International Rights of Nature Tribunal has been created to provide systemic Rights of Nature based alternatives to the false solutions and failed negotiations of governing Nation States.
This “People’s Tribunal” provides a vehicle for reframing and adjudicating prominent environmental and social justice cases within the context of a Rights of Nature based Earth Jurisprudence.

rights of nature tribunal.org

Ontdek hier het manifest Grond teruggeven aan Moeder Aarde dat goed bij de verklaring van de rechten van Moeder Aarde past, en erop is geïnspireerd; onderteken het manifest digitaal.