Brief aan de Samenwerkende Gezondheids Fondsen

Aanleiding: aankondiging SGF van hun manifest met als missie: “langer gezond leven voor iedereen in Nederland

Aan: secretariaat@gezondheidsfondsen.nl

Geachte mevrouw, heer,

Eigenlijk zou ik het wel in hoofdletters willen schrijven, maar ik weet dat dit geen enkel ander effect heeft dan schreeuwerigheid en opdringerigheid.

Daarom kies ik liever voor de volgende beginzin: aan mijn en uw kinderen zijn wij verplicht van deze wereld een wereld te maken die in waarheid geënt is en die onder ogen ziet wat daadwerkelijk gevaarlijk is voor hun toekomst. En dat wij daar nu echt aan moeten werken.

Via Biojournaal nam ik kennis van uw manifest als samenwerkende Gezondheids Fondsen.

Hierin kwam ik nergens iets tegen over zaken, die van essentieel belang zijn omdat ze al vanaf de jaren zestig vorige eeuw zijn onderzocht met duidelijke conclusies over de schade aan gezondheid van milieu, dier en mens, namelijk pesticiden en zogenaamde gewasbeschermingsmiddelen. Over pesticiden op welke manier dan ook aangewend, is bekend dat zij in het grondwater uitspoelen en daar blijven en vervolgens alles wat daar groeit, vervuilen. Daarmee tasten zij het leefgebied aan van insecten, vogels en al het volgende in de voedselspiraal.

Tegenwoordig is de tegenwerping van een aantal boeren, dat zij veel minder pesticiden toepassen dan vroeger. Maar daar wordt niet in erkend dat de neonicotinoïden en volgende nieuw ontworpen en in de handel gebrachte pesticiden vele malen sterker het leven aantasten én net zo goed in ons voedsel terechtkomen.

Daar ligt toch de bron van alles wat we kunnen terugbrengen naar ‘levensstijl’. Levensstijl willen aanpakken is een manier om naar het individu terug te wijzen met de mens als consument. Die koopt in de winkel bepaald voedsel. Het is een heel aardige manier om iets te doen aan bewust leven. Tegelijk laat men daarmee in het midden of er nu eindelijk ook iets werkelijk gedaan wordt aan het in omloop brengen en toestaan van zowel productie als verkoop van producten voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie (liever zag ik hier: voedingsmiddelen ambachten maar die sterven uit) die het leven kapotmaken. Jarenlang wordt glyfosaat toegestaan met argumenten als: “het is niet bewezen dat dit kankerverwekkend is”, “het is maar een beetje,” “het moet niet dogmatisch worden opgepakt”, “het is aan u als u dit zo graag in uw bedrijf wilt uitsluiten”, “wij moeten iedereen in vrijheid laten doen wat hij wil” en zo maar verder.

Een halve waarheid staat gelijk aan een verborgen leugen.

Een openlijke leugen is dan tenminste nog zichtbaar.

Maar met halve waarheden groots naar buiten komen is met je voeten staan in het moeras van ongelooflijk triest beleid waarbij ‘vrijheid’ van handelaren wordt gelijkgesteld aan ‘vrijheid’ van de mensen die echt geen tijd of geen niveau hebben waarmee ze alle onleesbare etiketten in het overdadig schap met producten gaan lezen en controleren. Dit is niet de taak van de gewone man of vrouw. Bewust leven begint bij een duidelijk statement waar giftige middelen worden benoemd en afgekeurd.

Lees voor informatie deze artikelen (drie links met verwijzing naar wetenschap, en de eerste twee van onze eigen website).

Ik dank u voor uw aandacht met de uitdrukkelijke wens dat ik deze aanpassing in uw manifest mag terugzien.

Hierbij ook een link naar ons manifest: https://boerenleven.net/manifest-grond-teruggeven/ dat erop gericht is, te zorgen voor werkelijk respect voor onze aarde en zij die erop wonen.

En het verhaal erbij. https://boerenleven.net/het-weten-van-moeder-aarde/

The Lancet: Global, regional, and national burden of disorders affecting the nervous system, 1990-2021: a systematic analysis for the Global Burden of Disease study 2021

PubMed: Parkinson’s Disease is Predominantly an environmental disease

NOS: Steeds meer mensen met Parkinson, ook twintigers en dertigers

Manifest Grond teruggeven aan Moeder Aarde

Deze link is niet in de brief meegestuurd, maar hier wel geplaatst vanwege de wel heel grote verbinding met het onderwerp: ‘Wist je dat 70% van de Nederlanders wil dat in 2030 het pesticidegebruik in ons land t.o.v. 2020 met 50% moet worden teruggebracht.