Een boereneiland

Op de boerderij is elke dag anders dan andere. Boer zijn is veelomvattend. Je bent ondernemer, dierverzorger, collega van veel zeer verschillende boeren en in de omtrek heb je een bijzondere functie. Bij de woning komen allerlei mensen langs met vragen of boodschappen die met het werk te maken hebben.

Sommige mensen vinden de volgende opmerking vreemd, maar boeren hebben net als dominees en priesters een bijzondere functie. Het is alsof je op een eiland woont, direct verbonden met je oorsprong: de natuur. Terwijl veel boeren een industrieel bedrijf voeren gebeurt hier alles heel eenvoudig, veel handwerk. En bio. Onze koeien hebben hoorns, het voer is afkomstig van ons land (behalve een weinig krachtvoer) en er wordt geen antibiotica gebruikt. Het werk met de dieren en op het land is de essentie. Daar groeit de band van waaruit we kennis opdoen over wat de volgende stap moet zijn. De boer heeft tegelijk een publieke functie: hij heeft dagelijks contact met collega’s, leveranciers, afnemers, en mensen uit de omgeving. En ik werk mee, vul aan en voeg in of uit, want heb nog talloze andere klusjes. Ik ondersteun mijn metgezel en de mensen die hier werken. Dat is bij benadering de omschrijving van mijn werk.

Soms krijg ik de vraag: “Heb jij eigenlijk hiernaast ook een baan?”
Die vraag verbaast mij soms. Het boeren is arbeidsintensief. En dat wil ik goed doen. In deze paar jaar heb ik al heel wat kalfjes verzorgd en tot koe zien opgroeien. Ik ben dankbaar dat er een aantal mensen bij ons komen die samen veel werk op zich nemen. Op die manier houden wij het hier nog vol. Met deze website wil ik ingaan op wat het boer zijn op deze boerderij inhoudt en hoe het komt dat er zoveel te overwinnen valt. Wat voedt ons en inspireert ons zo dat we dit volhouden?

Het aardse: contact met de dieren en de ontwikkeling van de grond. Contact met de mensen om ons heen. Werken aan ons denken: wat doet een woord werkelijk met ons? Waar komen onze gedachten vandaan? En hoe kunnen wij iets veranderen?

En het geweld dat we ontmoeten, van buitenaf. En van binnenuit reageren we erop. Hoe je dat doet, is essentieel. Ga je in gevecht naar buiten toe, of onderzoek je eerst je eigen emotie? Waar komt dat geweld vandaan: resoneert het met jouw eigen pijn, geweld of rechtvaardigheidsgevoel of kun jij het bij je langs laten glijden? Je zou zeggen: dit heeft niks met boeren te maken. Toch doet dat het wel. Het boerenleven draait allemaal om manipulatie en natuur. Wat wil je bereiken? Wat is er al? En is dat genoeg of denk jij dat je van alles moet toevoegen en veranderen? Kun en durf jij dingen te laten ontstaan of moet alles met jouw hand onder controle worden gebracht?

En dan zijn er alle regeltjes “van bovenaf”. Deze beïnvloeden het werk en de economie van het bedrijf. Hier zal ik binnenkort op ingaan.

Bekijk hier het filmpje over bovengronds mest uitrijden als voorbeeld van hoe iets eenvoudigs, wat vroeger gebruikelijk was, ineens een bekeuring en ontzegging van overheidsgeld kan opleveren. Ik vind dat de mest veel zachter geurt. Mensen die hier komen, merken vaak op: hè, dit doet me aan vroeger denken. Voor mij heeft dat met die geur te maken.

Boeren Hart

filmpje van Huub Schoonhoven over beboeting voor bovengronds mest uitrijden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: