Wensen en inspiratie

Op deze biologische of ekologische boerderij houden de volgende dingen ons bezig. Ontwikkeling is het eerste aandachtspunt. Het maatschappelijke systeem zet ons onder druk. Daarom zoeken we aansluiting met mensen, die de zorg voor deze plek met ons willen dragen. Geld binnenbrengen, in de mate die nu van ons gevraagd wordt voor de grond, vraagt een werkwijze die het kleinschalige regionale en vrijwillige teveel geweld aandoet. Het doet ook geweld aan de natuur als we met agrarisch werk zoveel uit de grond zouden willen halen. Welk amusement moeten we bieden om mensen zóveel geld te laten betalen voor ons werk? Wij zoeken een weg om te kunnen werken vanuit het hart en in samenwerking met de natuur. Het is een flinke uitdaging om deze zienswijze met mensen te delen en onder de aandacht te brengen.

Op een hectare tuin kunnen we biologisch (dynamisch) voedsel verbouwen. En op het terrein bij de woning zie ik een kruiden- en bloementuin ontstaan. Dit arbeidsintensieve werk willen we samen met anderen doen. Regelmatig vragen mensen of ze op ons erf mogen verblijven. We onderzoeken de mogelijkheden om een logeer- of vriendenhuis te starten. Het meewerken aan de agrarische projecten en het inrichten en onderhouden van de gemeenschappelijke ruimte(n) staat centraal. In deze tijd hebben mensen behoefte aan ruimte om kennis, vaardigheden en materiaal te delen in de natuur, zoals op deze plek. We ervaren deze boerderij dan ook als een ontwikkelingsplek voor ondernemerschap en denktank.

De gehoornde koeien grazen in de wei. Zij geven de melk, waar kaas van gemaakt kan worden, en vlees. Ook schapen maken deel uit van het landschap. Bijen, vogels en insecten houden ons landschap levend. Ons biologisch landschap is vitaal: het straalt van de “orgone” energie en trekt mens en dier aan.
Water is een elementair onderdeel van ons bestaan. Stromend water krijgt daarom een centrale plaats in de voedseltuin. We willen flowforms daarin een plaats geven. Gebruikte en organische materialen hebben de voorkeur om mee te werken. Planten en zaden kunnen we delen en ruilen. Tijd is een bijzondere deelnemer: wie tijd durft te nemen om te ontwikkelen, gaat het nut van tijd inzien om vormen te laten ontstaan en ideeën te laten rijpen. Fysieke arbeid geeft een totaal andere kennis en beleving dan op afstand berekende plannen maken aan een bureau. Samenwerken met elkaar vraagt om tijd en ruimte om tot een team te groeien.

Kernbegrippen:

Vitaliteit
Ontwikkeling
We zijn deel van een eindeloze voedselspiraal
De mens zien met zijn eigen vermogen
De grenzen onderzoeken van de beperking die je ziet
Kennis delen brengt ons verder
Vanuit de aanwezige rijkdom denken in plaats van in termen van tekorten

Kortom: vrienden en gasten worden hierbij uitgenodigd om een structurele bijdrage te leveren aan het voortbestaan en de verdere ontwikkeling van “Rûn libben en Grûn”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: