Een lijstje met natuur

Wij zijn een biologisch bedrijf. Biologisch is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is het voor ons belangrijk anderen te kunnen laten zien, wat er op onze grond groeit. Als wij daarbij gebruik kunnen maken van officieel vastgestelde bevindingen van een officiële instantie, zoals de NvwA die bij ons de natuurstroken controleert, betekent dit voor ons ondersteuning. Niet alleen een subsidie is ondersteuning. Het is belangrijk de soorten die aangetroffen zijn te kunnen tonen. Daarom vroeg ik om het inspectierapport van de NvwA-controle.

Dat was nog een heel oh-heden. Er bleek een WOB-aanvraag voor moeten te worden gedaan en dat komt heel letterlijk en precies. Na ongeveer drie e-mails over en weer en telefoontjes met de betreffende behandelaar, die ik prijs om zijn doorzettingsvermogen, kon ik een rapport in ontvangst nemen.

Dit is de taal van de huidige officiële wereld. Ik stel mij zo voor, dat je met een computer werkt en daar de opdracht niet goed aan de computer geeft. Dan moet je “in de computertaal” kruipen om zover te komen dat de opdracht goed bij het ding aankomt voor het juiste resultaat. Zo is het ook met veel instanties waarbij alle communicatie volkomen dichtgemetseld zit vanuit wetten, regels en protocollen. Er wordt erg omzichtig met van alles omgegaan om iets te voorkomen. Met als gevolg dat zowel de medewerkers als de “gebruikers” (klanten of inwoners) door die doolhoven moeten manoeuvreren.

Wat de moeite en schade is van het dichtmetselen en moeilijk toegankelijk maken van instanties, is blijkbaar ondergeschikt. Over de uitvinding van de computer heb ik begrepen, dat dit voor “meer en sneller” is. Uiteindelijk zijn we vele, vele uren zoet met het werkend krijgen van een en ander. De gedachte aan een kamer met kalligraferende monniken is dan een meditatieve gedachte. Tijd kun je niet inhalen met techniek. Dat lijkt maar zo. Want je gooit er iets anders mee “weg”.

Ik vind het wel een sterk staaltje van contrast, dat we een natuurstrokensubsidie hebben waar dus de natuur officieel wordt geobserveerd en vastgelegd. Dat vastleggen levert iets voor mij vrij ‘tegennatuurlijks’ op en brengt een glimlach op mijn gezicht. De afbeelding geeft een idee van de lijst die ik gekregen heb.

Water Leeft!

“Wie de fenomenen die ik ontdekt heb, wil natrekken, zal moeten gaan meten in de natuur. Zelfs dan nog zal hij de essentie echter missen, omdat de subtiele natuurinvloeden alleen waar te nemen zijn met het gevoel. Ze zijn niet te berekenen omdat ze voortdurend transformeren.

Ik ben mij ervan bewust dat dit moeilijk te accepteren is voor intellectueel ingestelde mensen, maar als de waterbouwkundigen blijven volhouden dat water een levenloze, door wetenschappelijke formules gedefinieerde substantie is, laat hen dan ook als zij ziek zijn een wiskundige brengen in plaats van een dokter. Dan zullen hun medemensen zo snel mogelijk verlost zijn van deze dorre zielen!”

Victor Schauberger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: