Een relatief gering offer

Beste Gjalt en Leonne,

Wat een mooie reportage, compleet met mooie foto’s! De problemen waar jullie mee worstelen worden goed voor het daglicht gebracht. Compliment hiervoor. De zakelijke economische beoordeling van jullie bedrijf, die geen rekening houdt met de ecosysteemdiensten die jullie al jaren leveren aan jullie omgeving, dreigt jullie fataal te worden. Geheel onterecht.

Het zou de “I put a spell on you” sieren, als zij haar doelstelling zou aanpassen. Met een relatief gering offer, namelijk de verlaging van de prachtprijs met bijvoorbeeld 20 tot 30 duizend Euro per jaar, kan dit waardevolle landschap op dezelfde manier beheerd blijven en zijn waarde blijven behouden. Hiermee kan men maatschappelijk goed voor de dag komen en extra fondsen werven. Daarnaast zijn er uiteraard tal van subsidie regelingen om één en ander te ondersteunen.

Daar komt bij, dat rekening houdend met de maatregelen in het kader van de reductie van de stikstofemissie, een puur economisch gezien, rendabele melkveehouderij met een daarbij passende pachtprijs, zo dicht bij een Natura 2000 gebied voor een eventuele opvolger in de toekomst ook niet haalbaar is.

Dit in het achterhoofd houdende, moet er toch een oplossing gevonden kunnen worden, waarbij alle partijen beter af zijn.
In ieder geval beter af dan nu, want zoals het nu gaat zijn er alleen verliezers.
Mocht ik hier of daar jullie kunnen ondersteunen, laat het dan weten.

Met vriendelijke groet, Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: