Het menselijke tijdperk begroeten

het boekje Geldschepping – Rik Dijkhuizen

De Nederlandse Bank heeft een filmpje gemaakt over geldschepping. Daarin wordt verteld dat het meeste geld in de maatschappij digitaal geld is. Ze vertellen dat de bank zorgt voor een stabiele economie door geld bij te maken dat ze de economie in laten stromen. En dat een lage rente dan niet kan zorgen voor teveel schommelingen. Hoe zit het nou eigenlijk met dat bijmaken van geld, heeft dat geen invloed op de waarde van het geld? En van wie is dat geld? In het boekje van Rik Dijkhuizen worden deze vragen gesteld en beantwoord. Hij laat zien, dat het omgekeerd werkt aan wat DNB ons vertelt.

Na een uitleg van de basisbegrippen deposito en passiva laat Rik zien dat het niet past, te stellen dat het deposito ter beschikking van de klant staat. “Het is de bron van waaruit het digitale geld (ook wel fiat geld of fiduciair geld genoemd) gecreëerd wordt. Het deposito is juist door de klant ingebracht: de handtekening van de klant, de toezegging toekomstige inkomsten te hebben en in het geval van een hypotheek het huis. De klant heeft dus een vordering op de bank. Daarna wordt het gecreëerde geld ter beschikking van de klant gesteld. De klant heeft nu dus (pas) een schuld aan de bank.” Rik laat zien, dat er dus een neutrale situatie is, waarin de bank feitelijk alleen de administratieve handelingen in rekening mag brengen van de klant. Terwijl wij jarenlang in de schulden zitten met een hypotheek. Dat klopt dus niet!

Ook in de agrarische wereld is het ‘normaal’, dat de financiële systemen ons de wet voorschrijven en direct tot schuldenaars maken die voortaan in het krijt staan bij de bank. Het dominante geldsysteem is voor veel mensen een reden om te zoeken naar mogelijkheden om het heel anders te gaan doen. Dit is een uitdaging, wetende dat de bestaande systemen niet alleen dwingend zijn, maar ook monopolistisch en diep in de kern gebaseerd op geweld. Ieder die eraan wil “ontsnappen” wordt zwaar gestraft en uitgesloten. Een gezamenlijke tussenweg is heel moeilijk te bereiken.

Daarmee alleen al wordt duidelijk dat geweld er de grondslag van is. Daarvoor hoef je niet eens zo heel veel kennis te vergaren. Enkele vragen stellen en goed om je heen kijken is genoeg.

Wanneer iedereen buigt en meewerkt lijkt er niets aan de hand. Tot je merkt dat het steeds erger wordt. Het lijkt de opzet dat wij afzien van vrije levensruimte, door enorme toename van onzinnige en ingewikkelde protocollen.

Gelukkig zijn er heel veel mensen, prominente, oude en jonge mensen die hun mening duidelijk laten horen. Mensen die hun nek uit durven steken. Het is belangrijk om te staan voor je idealen. Hoe moeilijk ook, ons leven is er om onze liefdevolle idealen waar te maken. Zelfs als we worden ontmoedigd of als ons de weg er naartoe onmogelijk wordt gemaakt. Dát is wat het leven zin geeft: weten waarvoor je leeft. Zoals Vandana Shiva al zei:

“Wij zijn de verandering die we willen zien, en niemand gaat ons daar vanaf houden”.

De schrijver van het boekje “Geldschepping”, hieronder te downloaden, laat zien wat er werkelijk gebeurt met ons, wanneer wij via een hypotheek een huis kopen.

Lees dit boekje en neem ook de noodkreet van astronaut Wubbo Ockels ter harte. De belangrijkste uitspraak daarin is voor mij:

“We kunnen ons niet verbergen voor de verantwoordelijkheid voor onszelf.”

“Laten we ‘het menselijke tijdperk’ begroeten. Laten we stoppen met de vernietiging van de aarde, van de mensheid; van ons. Laat het voor iedereen duidelijk zijn: we moeten een nieuwe houding vinden, een nieuwe cultuur, een nieuwe instelling, een nieuwe eenheid van de mensheid, voor ons voortbestaan.” […]

Onze wil is de sleutel. Het geloof in de mensheid zal ons die wil geven. Onze religie zal ons helpen om die wil te uiten. Deze religie moet z’n vorm krijgen: we moeten symbolen, rituelen en kunst maken om ons geloof in de mensheid te uiten. Vooral de jeugd moet aangesproken worden. Zij zijn de toekomst: ze willen genieten van de natuur, en van de aarde. Hun idolen kunnen een voorbeeld zijn. Festivals kunnen de boodschap uitstralen. Artiesten kunnen de juiste woorden vinden, die hun harten raken. Laat elk van ons helpen om onze religie vorm te geven. Laat elk van ons zijn geloof uitspreken in een duurzame mensheid.”

Graag sluit ik dit stukje af met citaten:

De natuur, onze aarde, geeft ons alles. Maar de verdeel- en heerscultuur staat een gelijkwaardige verdeling niet toe. Hans Jürgens Redczus

Liefde en compassie zijn een noodzaak, geen luxe. Zonder kan de mensheid niet overleven. Dalai Lama

Download pdf Geldschepping van Rik Dijkhuizen

Download pdf Brief Wubbo Ockels

Het filmpje van DNB waarin ze ons laten geloven dat wij van de bank lenen.

Link naar speech Charlie Chaplin: Message to humanity

Eén opmerking over 'Het menselijke tijdperk begroeten'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: