Big brother is coming to the farm

Een snelweg die geen snelweg is

Ons huis staat vlak langs een weg. Een locale verbinding tussen twee dorpen. En daar rijdt wat voorbij! Van de elf katten die hier vier jaar geleden leefden, zijn er inmiddels acht doodgereden. Men rijdt over het algemeen te hard. Maar ook ooievaars en andere wilde dieren zoals dassen komen onder de auto’s. Egels. Padden. Eenden.

Waar geen stoplicht staat, rijdt men door

Onze koeien lopen over het pad naar de wei, totdat ze een hekje of een afrastering tegenkomen waar ze niet verder kunnen en gaan daar het veld in. Vergeten wij een stuk af te zetten, dan zullen ze doorlopen tot ze niet verder kunnen, ook als dat over de weg is of in de tuin, bedenk het maar. Daarom letten we goed op de afrasteringen, of maken een extra wandeling om het in orde te maken.

De snelweg langs het huis die officieel geen snelweg is … het bovenmatig marstempo van de handelswereld, door ons niet bewust uitgenodigd, maar ook niet wordt tegengehouden. Waar geen stoplicht staat, gaat men altijd door.

Er worden ons verhalen verteld, die we voor lief nemen, want vriendelijke mensen vertrouwen we. Overheden vertrouwen we. Hoeveel verkopers heeft u dagelijks aan de telefoon waar u geen zin in heeft, en zègt u dat hen ook? Of houdt u een beleefd praatje en laat u ze wekenlang terugbellen? Of gaat u zelfs met ze in zee, terwijl u eigenlijk niet wilt? Dat kunt u nog tegenhouden.
Maar opgelegde toeslagen, al dan niet wettelijke verplichtingen, wetten die u nog niet kent (en de advocaat ook niet), de legale maar veel te hoge prijs van grond, daar kan ‘de gewone man’ alleen iets aan doen als hij protesteert met bovengemiddeld uithoudingsvermogen, en bijval van de samenleving. Die heeft een flinke bel zelfvertrouwen nodig.

Dit artikel en bijgaande animatiefilm gaat over wat er op dit moment in de wereld gaande is: de digitale overname van voedsel.

Gaat het nog om voedsel? Of om geld en macht?

Het gevecht om voedsel-soevereiniteit en agro-ecologie als een alternatief tegenover enorme potentaten op handelsgebied: ze rollen als een wals over de kleintjes heen met slimmigheden bewegen ze zich tussen wat mag en niet mag door ze blazen zich op tot een imposant geheel, “horizontaal aandeelhouderschap” geheten. Daardoor hoeft men niet meer onderling te concurreren omdat de eigenaren dezelfde zijn.

Vermogensbeheerders die wij nauwelijks van naam kennen (Blackrock) hebben zoveel aandelen in de wereldvoedselproductie gekocht dat ze de toekomst kunnen sturen van bijvoorbeeld de grootste zadenhandelaren. Hier is winst belangrijker dan het beschermen van kleine boeren of de gezondheid van de mensen.

Naast een enorme vinger in de pap (voedsel) zijn ze geïnteresseerd in: data. Alles wat leeft en wat beweegt kan data bevatten. Daarvoor is een enorme industrie opgezet in apparatuur, er zijn al talloze internetsatellieten de lucht in geschoten, en alles wat zich op de boerenterreinen bevindt, wat er beweegt en groeit, wordt onder de loep genomen via verplichte systemen en registratie met identificatiemiddelen, telefoons, bankpassen, apps en gezichtsherkenning. Deze data om al het gedrag in kaart te brengen op aarde geven bedrijven overdreven invloed en macht om de mensen te beïnvloeden en hun gedrag te forceren. Van gedwongen winkelnering tot en met verplaatsing van hele boerderijen en uiteindelijk dorpen, steden. Bekijk het filmpje (Engels) dat werd gemaakt door ETC-group (zie link en zie hieronder) en Freehand Studio (Nairobi, zie link). Zij roepen op tot een halt aan deze ontwikkeling.

Wij zijn dat stoplicht! Wij gaan niet slaapwandelend verder maar kunnen veel meer tegenhouden dan we misschien denken. We zijn met veel en we kunnen denken! En.. als we het hart hebben, verbinden wij ons vanuit zorgzaamheid naar elkaar. Maar niet zonder zelf na te denken en onze kennis te delen.

(link naar de film:)
Big Brother is coming to the farm… the digital takeover of food
en het is geen sprookje. Hier de tekst van de film.

Om ook nog een beetje blij te worden na dit alles, hierbij een filmpje over een man in Nieuw Zeeland die land teruggaf aan het oerwoud. Hij maakt er paden in en bijna alles verder wordt door de natuur gedaan. Fools & Dreamers, die belediging was voor hem een extra stimulans om door te gaan! Dat compliment neem ik graag over.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: