Tuinvrienden

Werken op de tuin.
Een grote wens om dit samen te doen met anderen. Er is een tuin. Daar hebben we verschillende kruiden staan. Tussen de andere werkzaamheden door, zoals twee keer per dag koeien melken en kalveren voeren en alles wat daarbij hoort om voor de wintervoer voorraden te zorgen en de goede toegankelijkheid van de weilanden, nemen wij de tijd om uit te rusten. Het kan ontspannend zijn om in de tuin te werken. Maar in deze tuin is het nog pionieren in het ‘onkruid’. En daar kwamen wij steeds niet aan toe.

In één week kwamen verschillende mensen naar ons toe, die het verlangen hebben om iets op onze tuinen te doen. Dat noem ik nog eens wensen die uitkomen. De één ging zich op eigen gelegenheid oriënteren om een plan te maken voor de Tuin van Verbinding verderop op het land. De anderen kwamen met ons samenwerken vlakbij huis om een paar planten, die ze hadden meegenomen, in de tuin te zetten. En niet zomaar. We hebben een hele middag samengewerkt om de Japanse Knoop inclusief de wortels op die plek in de grond, weg te halen. Stukje voor stukje wordt nu die tuin heroverd op de Japanse Knoop. Dat is een exoot die erom bekend staat dat hij moeilijk in te dammen is. Vele kruiwagens met wortels daarvan werden er weggebracht. Nu staat op die plek een flinke bos geurende munt die een dicht wortelnetwerk gaat aanleggen.

Wat is er fijner dan het werk en de lach te delen, en onder je handen te zien dat het vordert. Het belangrijkste is dat er iets gebeurt in vrije wil, dat de motivatie van iedereen groeit, en dat we daar als vanzelf de inspanning voor over hebben. Samen werken met de handen in de grond geeft een heel tevreden gevoel. In gedachten ontstaan beelden van alles wat we nog kunnen gaan doen en bloeien er steeds meer vrolijke bloemen en eetbare planten op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: