Bovengronds uitrijden

Er is een prachtig filmpje op internet te zien waar boer Gjalt aan de politie te kennen geeft, dat hij bovengronds drijfmest gaat uitrijden. Filmpje: Boeren Hart.

Dit filmpje is op 18 februari 2013 gemaakt naar aanleiding van een wettelijk verbod op bovengronds mest uitrijden. We zien Gjalt bellen naar de politie en, naast een paar goede bekenden van hem, een aantal boeren die op uitnodiging gekomen zijn om het mee te maken. Zij geven commentaar.

Uiteindelijk kreeg Gjalt een bekeuring van de politieagent, die in het filmpje spontaan zijn mening gaf over deze wetgeving. Gjalt heeft het voor de rechter laten komen, waar hij zich heeft verweerd en kreeg strafvermindering. Europese boeren hebben recht op een toelage, mits zij aan de voorwaarden voldoen. Deze had hij door de boete op het bovengronds uitrijden (deels) kunnen verliezen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Gjalt is ervan overtuigd dat bovengronds de enige goede manier is om drijfmest uit te rijden.

Hieronder de tekst bij de film, gemaakt door Huib Schoonhoven. Op de pagina van Biojournaal (23 mei 2014) staat dat de boete van € 900 tijdens de rechtszaak veranderd is in € 450 voorwaardelijk voor twee jaar.

De VBBM heeft zich sterk gemaakt voor het ‘bovengronds mest aanwenden’. De winst van die acties, waarvoor mensen dus werkelijk in de gevangenis hebben gezeten, komt nu neer op een jaarlijkse aanvraag van een vergunning die de boer kan toestemmen om dit te mogen doen. De vergunning moet telkens opnieuw worden aangevraagd. Het is als de sleutel van een poortje die je steeds moet kopen.

Kijk ook naar dit filmpje waarin inhoudelijk wordt ingegaan op ammoniakemissie bij het bovengronds uitrijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: