Grond voor toekomst

In deze korte film van Huib Schoonhoven en Karin Kuiper van 15 april 2022 vertelt Maria van Maanen precies waar het over gaat:

“Die pachtcontracten die vaak kort zijn maken je als boer afhankelijk maar ook kleiner dan de verpachter. Je bent onzeker over of je er mag zijn, eigenlijk.”

Maria doet dit samen met Klarien Klingen, ze hebben de agro-ecologie in hun hart gesloten. Maria is nu al drie keer verhuisd en opnieuw begonnen doordat de pacht niet langer wordt voortgezet.

Juridisch gezien heeft de eigenaar bij liberale pacht het recht om zo’n contract na de huurtermijn op te zeggen. Na ongeveer vijf jaar begint de bodem goed te reageren op de agro-ecologische werkwijze. Ook als je werkt met bomen, dan heb je wel twintig jaar nodig om daar goed resultaat mee te krijgen. Er is dus een fundamentele andere kijk en ander beleid nodig om de grond, die steeds meer waard wordt, goed te beheren. Onze wetgeving maakt dit eigenlijk te moeilijk en hindert daarmee een goed beheer van de grond, onze aarde, en van een vitale, voedselrijke omgeving van ons als mensen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat we als zwervers steeds verhuizen om opnieuw te beginnen?

Deze mensen zijn ons een goed voorbeeld, en laten zien dat ze doorgaan. Het is wel nodig om vragen te stellen bij het beleid, dat ervoor zorgt dat we steeds maar weer afhankelijk zijn van anderen voor ons voedsel terwijl de mogelijkheden onder onze voeten liggen.

Het is juist de bedoeling dat we met elkaar in contact gaan om te kijken hoe het voor iedereen rijkdom en voedsel oplevert. Met al onze fantasie en inlevingsvermogen kunnen er toch meer beleidsmogelijkheden worden geschapen dan subsidies, groene randjes met bloemen. Zie het als een grote kans voor de samenleving om zonder deze belemmeringen echt ons eigen voedsel te produceren.

De CSA (Community Shared Agriculture) van Maria van Maanen en Klarien Klingen in Ede heet de Wilde Peen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: