Guernica de la Ecología

Viltkunst ‘Artivist’ Claudy Jongstra in Friesland met kanselcollege

Stichting Alde Fryske Tsjerken organiseert

Op 20 oktober van 14.30 – 17.00 uur wordt in de kerk van Baaium, waar het grote doek van Claudy Jongstra, Guernica de la Ecología, een lezing gegeven over ‘De duurzame toekomst van onze landbouw’ door:

Merle Koopmans – directeur biologische supermarktketen Odin
Claudy Jongstra – activistisch kunstenaar
Bert van Ruitenbeek – directeur stichting Demeter

met een inleiding van Marga Waanders.

Op deze website vond ik een mooi interview met Claudy Jongstra en Claudia Busson over de viltkunst, het verven met planten, en de kweek daarvan op de biodynamische boerderij die alle aspecten van het verven meeneemt door een volledige gerichtheid op de liefdevolle verzorging van de aarde, de schapen, het bakken van brood in de steenoven voor de medewerkers en deelnemers. Het wordt als het ware op zijn middeleeuws teruggebracht naar de eenheid van handelingen en ambachten – die doorgaans nu aan het verdwijnen zijn in de moderne technocratische en marktgerichte maatschappij. Het welzijn van wormen en insecten, zoals kevers, is daarbij van groot belang, vertelt boerin Claudia (die de boerderij al zo’n 8 jaar beheert).

Claudy’s kunstwerk(en) in het kader van biodiversiteit zijn geïnspireerd door de kunstwerken van Picasso, genaamd Guernica. Zij ziet de boerenlandschappen van tegenwoordig, zonder insecten, als dode en trieste eenvormige landschappen. Daarop heeft zij haar grote werk, 3,49 bij 7,77 meter, in grijstinten, gebaseerd. In de kerk van Baaium wordt dit kunstwerk tentoongesteld tot en met 12 november 2022. Op de website van Alde Fryske Tsjerken staat:

Guernica de la Ecología is enerzijds bedoeld als een eerbetoon aan Pablo Picasso en de invloed die zijn Guernica op het denken over oorlog en menselijke destructie heeft gehad en nog steeds heeft. Anderzijds brengt Jongstra met haar werk Guernica de la Ecología een vergelijkbare urgente boodschap over de staat waarin onze aarde zich bevindt.

over het werk van claudy jongstra
Het paradijselijke beeld van de verfplantentuin van Claudia Busson en Claudy Jongstra

Kijk hier voor de openingstijden van de expositie van de kerk in Baaium en de boerderij Hasthem Hoeve (Hasthemerwei 1, 8841 KG Baaium).

Claudy: “When I look outside in Friesland, where I work and live, it is intensely sad. The landscape is dead, it’s completely worn out. 
I feel very bad about that, because the meadows with the buttercups, poppies and all sorts of native plants and herbs that used to grow along the verges and with which you could also make colours, are completely gone.
Of course, there is an initiative here and there to help make a bee and a bird happy, but it comes from very far away. Much more is needed to restore it.”

Jongstra is meer dan een toegewijd kunstenaar. Haar werk wordt gekenmerkt door een sterke sociale agenda en ze is daarmee ook activist, wat ze inzet voor verschillende projecten. Guernica de la Ecología is een dergelijk activistisch werk, een visuele aanklacht tegen de intensieve landbouw. Deze vorm van landbouw is funest voor de lokale biodiversiteit, zorgt voor een hoge mate van luchtvervuiling en het uitsterven van vele soorten insecten en kleine dieren. Jongstra zelf ziet dit als een vorm van terrorisme op het natuurlijke leefklimaat.

krantje ‘onverwachte ontmoetingen’ van stichting alde fryske tsjerken
%d bloggers liken dit: