Licht in de duisternis

Deze dagen is het maar kort licht en daarom is het fijn om mensen te ontmoeten en het samen goed te hebben. Er zijn veel mensen die zich alleen voelen. Geef deze mensen jouw liefdevolle aandacht.

Het is helaas niet alleen mijn ‘indruk’, maar het is duidelijk dat we vandaag de dag veel moeite moeten doen om boven de donkere energieën uit te stijgen. Doordat polarisatie is doorgedrongen in de meeste activiteiten die met werk en handel te maken hebben in de vorm van juridische en financiële zuigende krachten. We worden belaagd met steeds meer plannetjes om alles wat we doen en laten, te gebruiken en beheersen, onze identiteit te verhandelen voor een kunstmatige vorm of lelijke dingen over elkaar te zeggen. Mensen worden afgeleerd met elkaar in gesprek te gaan en komen tegenover elkaar te staan terwijl dat helemaal niet nodig was. ‘Iets’ wil dat wij daarin geloven en eraan meewerken, onszelf ermee in een poel des verderfs laten trekken. Het lijkt eerder alsof het een enorme kreet om hulp en liefde is vanuit een benauwde donkere tunnel.

De gevolgen zijn overal zichtbaar. Mensen worden van water afgesloten, ook als er kinderen in huis leven. Mensen worden uit hun huizen gezet bij betalingsproblemen of telkens opgesloten in een cel, omdat ze zich niet kunnen identificeren. Mensen die op straat terechtgekomen zijn vanuit een te moeilijke situatie komen vaak niet meer terug in een eigen woning. Het lijkt alsof het woordje verantwoordelijkheid een dooddoener is geworden voor gemak. “Had hij of zij maar moeten doen, wat zijn verantwoordelijkheid was (zoals ‘betalen’),” en daarmee is het klaar. Daarna wijst men deze mensen aan als slecht voor hun kinderen zorgend en worden de kinderen weggehaald bij hun ouders. Voor het gemak van deze instanties die blijkbaar geen tijd meer hebben leven mensen rechteloos en worden ze ook op medisch vlak niet geholpen. Kinderen die zich moeilijk kunnen uitdrukken of niet kunnen meekomen vanwege hun andere gedrag krijgen geen passende hulp met blijvende leerachterstand als gevolg. Fouten bij administraties zorgen voor enorm ongemak, en degene die er slachtoffer van is moet het maar uitzoeken. Mensen met psychische problemen vereenzamen en raken verwaarloosd. In woonvormen voor verstandelijk gehandicapten heeft men geen tijd meer voor een spelletje, een wandeling of een gezellige activiteit, vanwege administratieve verplichtingen. Dit is het einde van een samenleving van de mensen zelf, het is nu een gedwongen en straffende maatschappij waar geld en administratieve plicht overheersen.

Het hart is open wanneer wij dat willen. Contact met de natuur, plant en dier, frisse vrije open lucht, spiritualiteit, kan hier bij helpen. Om weer in de verwondering te komen. Verwondering brengt ons bij liefde. En daar is geen angst. Ik hoor een vriend zeggen dat de natuur wreed en hard is, het antwoord is: ja, maar ik blijf erbij dat dit een andere wreedheid is dan die van de mensheid die zichzelf tot god over anderen verheft. Om vanuit liefde te blijven handelen vereist steeds meer moed.

Er zijn mensen die geen liefde hebben leren kennen in hun leven. Zij leven met een beschadiging van het hart. Ze kiezen vanuit hun schaduwkant om anderen te pijnigen, te kleineren, te overheersen. Ook deze mensen hebben liefde nodig, ook al vinden anderen het moeilijk dit aan hen te bieden – mensen die geen liefde kennen weten niet hoe zij compassie kunnen ervaren en dankbaarheid. Daardoor is er nog meer behoefte aan het beoefenen van liefdevolle aandacht, gebed, mantra en toewijding in welke vorm dan ook. We kunnen ook op afstand liefde sturen naar de harten van degenen die zich met donkere energie bezighouden. Want zodra je in gevecht gaat met een zender van donkere energie, krijg je dubbel zoveel donkere energie terug. Het is beter daarbij uit de buurt te blijven.

Maar liefdevolle energie werkt aanstekelijk. En bij liefdevolle energie voelt men zich plezierig, wat maakt dat liefde een grote aantrekkingskracht heeft. Als we die kracht samen uitzenden, in aanwezigheid van elkaar maar zo nodig op afstand, kunnen we zelfs de gevers van donkere energie dankbaar leren zijn voor de lessen die zij ons hebben gestuurd. En dan is in ieder geval het spelletje niet geslaagd, om ons in een donkere tunnel te brengen.

Ik wens jou de helende kracht
van liefdevolle aandacht toe

Dankbaarheid is een heel breed begrip, het draagt ons boven alles uit dat ons wil verleiden tot lage trillingen.

De bron van ons voedsel ligt onder onze voeten, heb haar lief.

Great saints recommend
that in these troubled times,
we purify ourselves internally
by diving into the river of sacred sound.
Transformation takes place from the inside out.

%d bloggers liken dit: