‘Onze bezieling is bepalend’

Waarom bio?

Gedachten achter biologisch / dynamisch boeren

waarom bio

We gaan voor de eenvoud. Leren werken met en vertrouwen op de enorme zelfgenezende kracht van dieren en natuur doen we liever dan bestrijding met giftige middelen. Leren samenwerken met onze omgeving. Dat daar zorg over en weer ontstaat vanuit betrokkenheid. Geld is een middel, geen doel. “Onze bezieling is bepalend.” Wat betekent dat?

Sinds 2008 zijn we SKAL gecertificeerd vanuit een kritisch lidmaatschap.

We willen werken zonder gif en antibiotica voor schoner water, schonere grond en zuiver voedsel.

Rapport van Jelmer Buijs in 2022 gaf aan dat hier bijzonder schone mest van de koeien komt. Dit moet iets betekenen voor het milieu.

GEBRUIK VAN DE TERM: DUURZAAM

Hoe ga je eerlijk en bewust om met de term duurzaam, ‘dynamisch biologisch’? De veelgebruikte term is omgedraaid, want we zijn niet-demeter-gecertificeerd. Het rapport De duurzaamheid van de Nederlandse landbouw (Meino Smit) geeft richting aan dit gedachtengoed.

We willen werken met bestaande of gebruikte materialen en machines, omdat het materiaal vaak geschikt is voor een langer leven en dit een heel eigen karakter geeft aan het geheel.

ZORGZAAM BOEREN

Boeren met ontzag (Wim Schippers): zorgzaam boeren is een roeping.

De koeien houden bij ons hun hoorns; ze lopen dag en nacht in de wei zolang het seizoen het toelaat.

We geven de koeien weinig krachtvoer, geen mais of afval uit de voedselindustrie. Wij voeren zoveel mogelijk wat het eigen land oplevert zoals kruidig hooi, kuil of gras (beweiding).

Mest bovengronds uitrijden is een principiële keuze vanuit de opname ervan in de grond. Ook brengen we ruige mest op het land.

DE WERKING VAN DE SEIZOENEN

De koeien geven heerlijke volle melk met een unieke smaak, veranderlijk en passend bij het seizoen. Het land praat met ons via haar verschijning, en via de koe en de melk. Hiervan kan bijzondere rauwmelkse kaas en kefir worden gemaakt (kijk eens bij Kobunder Kaas of Rauw Power) .

Kleinschalig werken en in contact blijven: we kennen de dieren en kunnen van ze leren, meebewegen en veranderen wat nodig is.

PROEFBOERDERIJ

Graag geven we jonge mensen ruimte om zich te ontwikkelen en gaandeweg het bedrijf over te nemen. Dit bedrijf wil dienend zijn aan de mienskip, meebewegen maar ook de plek behouden die het waard is: in het hart van het lokale landschap.

Deze boerderij is zeer geschikt als proefboerderij en boerderij om het vak te leren. Wij willen net zo goed leren. Een goede leraar is zelf leerling, een leerling is zelf leraar. Degenen die hier werken zeggen dat ze opleven van deze stijl van boeren en van het land, de dieren, de natuur. Men kan zich opladen en ontspannen, op krachten komen en vanuit een ander blikveld kijken.

Verschillende grazers geven een eigen input: wij bieden collega’s zonder eigen grond een gedeelde plek bijvoorbeeld voor schapen. Samenwerken is de basis van persoonlijke groei en vitaliteit. Dit passen we toe in onze bedrijfsvoering.

Liefst laten we de koeien niet meer op beton staan in het winterseizoen, omdat dit slecht is voor de klauwen en veel ongemakken met zich meebrengt. Daarvoor zijn kostbare aanpassingen nodig. Nu we minder koeien hebben is er meer ruimte maar minder inkomen. We zijn dus in transitie naar de betere vorm.

BEZITTINGEN?

Als we niet meer afhankelijk van de dwingende geldgedreven economie zijn, kunnen we naar een echte deel-economie gaan. We vormen een mienskip (gemeenschap) met de mensen die hier hun dag besteden en met ons meewerken.

KIJK OP VOEDING

Koken met ‘restjes’ vanuit de biologische landbouw blijkt inspirerend te zijn. We kunnen voedsel inmaken, fermenteren, bakken in steenoven, vegetarisch, met eigen zuivel of vlees van eigen vee bereiden.

Leven met de seizoenen en eten uit onze eigen regio is een keuze, omdat dit precies het voedsel oplevert dat we nodig hebben.

Aan onze eigen kruidentuin wordt gewerkt en we gebruiken kruiden van het land.

BLIJVEN

Maar als je in gevecht gaat tegen het systeem, vind je de verantwoordelijken niet. Je vindt alleen de muur van instituten, besturen, gemachtigden. En die hebben zich verbonden aan statuten en reglementen. Een gevecht dat uitputtend is. We zoeken naar een vorm om van mens tot mens gezamenlijk de verantwoordelijkheid in handen te nemen en te gaan staan voor wat we doen en veroorzaken. Meebuigen is een tijdelijke manier die uiteindelijk geen stand houdt en die ons leegtrekt – en van ons werkelijke doel afhoudt. Gesprek van mens tot mens is een grote wens. De onmogelijkheid van echt gesprek legt alles, ook de schuld van de ondergang van deze economie, op één plek neer. Waarmee we gedwongen worden om te polariseren. Een rechtbank is niet de plek om nader tot elkaar te komen.

INSPIRATIE

De belangrijkste reden om dit werk te doen is: inspiratie! Elkaar blijven inspireren en vieren wat we samen hebben bereikt is nodig naast het intensieve (vaak fysieke) werk en de kosten en energie die de huidige maatschappij van ons neemt.

Inspiratie vinden we bij de talloze verrassende bezoekers, bij lezers van de diverse artikelen en bij onze collega-boeren. Luister eens naar de gedegen uitleg van Jan Dirk van de Voort (Remeker kaas te Lunteren) over biodynamisch. Of kijk met de onbevangenheid van boer Gerlof Pronk (Naoberhoeve te Echten).

verder

Bovengronds uitrijden, waarom? Met een filmpje

Gjalt en Leonne stellen zich voor op de pagina Wie zijn wij?

Kennis en Achtergrond: wat hier zoal te ontdekken valt

Ooievaars op het dak: is, wat over de vogels wordt gezegd waar of niet waar

Koken met restjes, voorbeeld: stichting instock

Werom naar Hûs (terug naar huis): home

Neem contact op

Jouw reactie is welkom.

Schrijven

Lees onze BLOGS

Contactpagina

%d bloggers liken dit: